TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są jednym z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE

 

Nie wyłącznie dobrze smakują, ale też są zbawienny wpływ na własne zdrowie. Niektóre z korzyści które daje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają działanie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te mogą istnieć wyjątkowo szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to właściwe źródło witaminy C (silniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek uważa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i zmienia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki mają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają duży czerwony kolor).

Truskawki zatem w 90% woda, wśród której owoce mają sporo błonnika, cukrów i białka. Mają dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Wadę ta wychodzi z ochronnego działania produktów na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, ale też zmianami poziomu cukru we natur.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki korzysta robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a ponadto powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na stałym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa oraz na rozwój wartości antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału i oryginalnych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na istnienie i produkcję nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój organizm z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają montowaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), także dorosłej ilości witaminy C, ułatwia przyswajanie tego elementu. Dlatego mówi się wegetarianom oraz osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu bogatych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi zaledwie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że może toż żyć zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwadze i wliczania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co jest niesłychanie obowiązujące w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia prawdopodobnie żyć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do tworzenia reakcji alergicznych i tworzyć bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wywoływać uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie każe się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na wysoką ich budowę w owocach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie poleca się ich kosztowania osobom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo łatwe także niezwykle rozpowszechnione w własnym kraju, sezon tworzy się pod koniec maja także żyje przez wszystek czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na duże sposoby do deserów, wypieków, koktajli, soków czy przetworów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o